Robi nudličky na smetaně
Robi nudličky rozebereme a pokapeme olivovým olejem. Okořeníme uvedeným kořením, zakapeme sojovou omáčkou Tamari a umeoctem, následně pak lehce dosolíme a necháme odležet alespoň dvě hodiny, nejlépe i přes noc.
Mandle spaříme, oloupeme a necháme proschnout. V horkovzdušné troubě nebo i na plechu v jakékoliv troubě dorůžova lehce opečeme bez přidaného tuku.
Před samotnou přípravou pokrmu si většinou nejdříve vařím přílohu, kterou pak uchovávám třeba v dece nebo peřinách, aby jednak „došla“ a také se udržela v teplém stavu a já ji pak nemusela přihřívat před podáním pokrmu.
Bulgur promyjeme ve studené vodě, tak jako obvykle promýváme rýži, zalijeme jej čistou vodou a dáme vařit. Vody dáváme dvakrát více než je objemové množství bulguru. Bulgur osolíme a s trochou tymiánu uvaříme „al dente“ a pak dáme „dojít“ do deky nebo do peřin.
V nerezovém hrnci orestujeme na oleji pokrájenou cibuli. Přidáme naložené robi maso a osmahneme, při míchání přidáme nakrájenou mrkev a a promícháme ještě bez podlití a orestujeme spíš víc na sucho též. Pak, aby se to nezačalo připalovat, podlijeme horkou vodou a necháme 10 minut dusit pod pokličkou.
Při dušení přidáme rozemnutou majoránku na ochucení. Asi 7 minut dusíme a pak přidáme na kousky nakrájenou brokolici. Dle potřeby podléváme vodou a vše podusíme dalších cca 10–15 minut, až je zelenina měkká.
Zahuštění provedeme maizenou rozmíchanou ve vodě a s omáčkou vše ještě povaříme 2 minuty. Zakápneme sojovou omáčkou Tamari, chuť zvýrazníme umeoctem a dochucení zakončíme sojovou smetanou, která omáčku velice zjemní a dodá jí téměř slavnostní ráz :-) Dochucení v závěru zajistí čerstvý nebo mražený posekaný kopr.
Uvařený bulgur vyjmeme z místa, kde jsem ho uchovávali :-) a před podáním jej omastíme lžicí slunečnicového nebo kmínového panenského oleje a zlehka ho celý promícháme.
K hotové zeleninové směsi s robi masem přimícháme orestované mandle a servírujeme s připraveným bulgurem a ozdobené čerstvou i vařenou zeleninou a nějakou zelenou natí, v mém případě to byla předpěstovaná řeřicha.